A 400 Éves Ház

Egy 400 éves kőház felújítása

A felújítás filozófiája

2018. szeptember 16. 15:10 - 400eveshaz

 p1080763.JPG

Az előző posztban ígértük, hogy leírjuk, mit és hogyan fogunk felújítani. Erre tételesen sort is kerítünk, de előbb arról szeretnénk értekezni, hogy milyen szemlélet mentén akarjuk végigvinni ezt a projektet.

Mindenekelőtt ez egy régi ház, a régi parasztházak minden jellegzetességével. Építészetileg nagyon érdekes megoldások vannak benne, például a boltíves és dongaboltozatos mennyezetek. Az egyik fő szempont, hogy a ház jelenlegi karakterét minél inkább megőrizzük, sőt, az eredeti állapothoz képest még jobban megmutassuk a ház egyedi jellegét: az íveit és hajlatait; a termésköveket és a téglát, amiből épült; az évszázadokat, amelyeket átvészelt. A ház nincs műemléki védettség alatt, ezért nincs kötöttség, legfeljebb mi köthetjük meg a saját kezünket.

A másik szempont pedig, hogy itt fogunk lakni, ezért kényelmes, szép, modern, gazdaságosan fenntartható otthont szeretnénk megteremteni. Ide tartozik a vízellátás, a központi fűtés, a külső szigetelés, a megfelelő burkolatok, nyílászárók, villamos hálózat kialakítása.

Ezt a két elvárást kell úgy összeegyeztetnünk, hogy ne legyen erőltetett, és még a saját stílusunkat is beleszőjük a végeredménybe. Nem lesz könnyű dolgunk!

Szeretnénk minél több természetes és helyi anyagot felhasználni.

A természetes alatt egyrészt a követ, a fát, a téglát, a vásznat és hasonlóakat értjük, ami egy parasztháznál eléggé magától értetődő és jól működik a lakberendezésben is. Másrészt pedig azt, hogy az újonnan vásárolt építőanyagok is minél környezetkímélőbbek legyenek. Ez utóbbi szempont sajnos könnyen megbicsaklik, ha nem feneketlenül mély az ember pénztárcája.

A helyi anyagok használata szintén magától értetődött régen, egy falusi építkezéshez nem hozattak távol-keleti keményfa parkettát. Szerencsére a környék bővelkedik nagyon szép kőben, fa és tégla is akad a közelben, akár bontottan is.

Az újrahasznosítás mint szemléletmód komoly szerepet játszik majd a munkálatokban és a berendezésben egyaránt.

Az előző tulajok a kérésünkre elég sok bútort, tárgyat itt hagytak, amelyek közül jó párat kiválogattunk, hogy felújítva, átalakítva az új otthonunk részévé váljanak.

A felújítás sok-sok bontással kezdődik, ami lehetőséget ad arra, hogy a bontott anyagok közül is kiválogassuk a használhatóakat. Majd kiderül, mennyire lesznek erre alkalmasak, de már félretettünk cementlapot, téglákat, köveket, ajtókat, ablakokat és sok faanyagot. Ezek nem feltétlenül eredeti funkciójukban kerülnek vissza, lehet, hogy a régi hajópadlóból asztallap lesz, ablakkeretből tükör, és így tovább.

Ez környezeti szempontból is fenntartóbb, olcsóbb is, és megőrzi, továbbviszi a múltat. Arról nem is beszélve, hogy például egy saját kezűleg felújított bútort mennyivel inkább a sajátunknak érzünk.

Végül pedig egy lista a konkrét teendőinkről: mit jelent az, hogy "komplett felújítást igényel"?

  • Tetőlécek- és cserepek cseréje, gerendák javítása
  • Eresz felszerelése
  • Alaprajzi átalakítások: új ablak- és ajtónyílások vágása, ajtónyílások felfalazása
  • Aljzatkészítés
  • Fürdőszobák, konyhák, szobák kialakítása
  • Új villamos hálózat
  • Vízvezetékek és csatorna kiépítése
  • Gáz bevezetése, központi fűtés kiépítése
  • Nyílászárócsere
  • Külső hőszigetelés, födém hőszigetelése
  • A falak mentén dréncsövezés
  • Vakolatcsere
  • Festés
  • Burkolás

És minden más, ami ezeknek a megvalósításához szükséges, vagy még nem gondoltunk rá. Az egyes lépésekről külön is be fogunk számolni.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://400eveshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4414187721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsurzsenka 2018.09.16. 20:26:07

Akárhogy is nézem, a hátam közepére kívánnám, de mégis belevágnék...Hajrá, és mától követlek titeket!

Nancsibacsi 2018.09.17. 12:39:56

Ez egy nagyon szép, jó,és becsülendő project volna, ha az első posztban nem írt volna a szerző a költségkeretről. Ha a költségkeret véges, akkor a megtérülés lényeges. Ezen nincs mit tornázni - ez így van. Ha az embernek van 4-5-6 kiadható ingatlanja, és nem tudja hovátenni a pénzt, belevág egy ilyen bohóckodásba - ok, érthető. Szeret fúrni-faragni, megunta már a jól kiadható panelt - hadd szívjon régi parasztházzal (ami szerintem nem parasztház, de mind1).

De ha "ide költöznénk", meg "költségkeret", akkor ez inkább felelőtlenség, mint érthető döntés. Rengeteg pénzt el fogtok égetni azért, hogy legyen egy rosszabb életszínvonalatok, és a vagyonotok likviditását a nullára csökkentsétek. Ilyen hülye ötletekre házasságok szoktak rámenni.

freelander1 2018.09.17. 19:22:44

@Nancsibacsi: Van abban igaz is, meg nem is, amit ír. Az azonnal látható, hogy ezt a házat szépre, piacképesre megcsinálni alsó hangon 20 milla - ha sok lesz a saját munka. De ha egyszer szép lesz (bár a környékről nincsenek fotók), ott az Alpokalján, az osztrák határ mentén simán megérhet majd 30-50 milliót is, sőt - és igen, kevésbé likvid, mint egy pesti panel, de az igényes házaknak, jó helyen mindig van piaca, persze nem biztos, hogy magyar veszi meg, hanem lehet, hogy egy holland.
Az életszínvonal nem hiszem, hogy csökkenne, egy büdös, stresszes Budapesthez képest, hacsak nem szeret valaki pezsegni, színházba, rendezvényekre járni. De az talán megoldható Kőszegen is, mint minden más. A panel, legalábbis számomra csak kiadni jó, élettérnek kösz nem. De ízlések és pofonok. Nyilván annak aki csak dollárjelet lát egy ingatlanban (meg minden másban), valamint neki a "vidék" csak egy ótvar porfészek, annak ez egy irracionális döntés. De ha mindenki így gondolkodna, akkor Magyarországon lenne egy bazi nagy "Hong-Kong" kb. Váctól Paksig, a körül meg egy üres sztyeppe a határig.
Egyébként csak csendben jegyzem meg, hogy mi lassan 10 éve "szívunk" egy régi parasztházzal, és az a legnagyobb bajunk, hogy a gyerekek annyira imádják - az egészséges környékkel együtt -, hogy amikor felvetettük: azért lehet, hogy maaajd egyszer elköltözünk, teljes pánikban tiltakoztak.
Nálunk a felújítás jól szervezett ütemterv szerint, sok saját munkával, fél év alatt lezajlott. Ez viszont tényleg fontos, különben az ember lelkesedése és céljai ködbe vesznek - a segítő családtagokkal együtt :)
Amúgy azért megkérdezném, hogy ha EZ nem parasztház, akkor mi? Űrközpont?
süti beállítások módosítása