A 400 Éves Ház

Egy 400 éves kőház felújítása

Hogyan (ne) tervezd át a házad alaprajzát?

2018. november 13. 10:57 - 400eveshaz

pano_20180930_181925.jpg

Az eredeti alaprajz és funkciók nem igazán illeszkednek az életmódunkhoz, például szeretnénk fürdőszobát meg nappalit. Ezért mindenképpen újra kellett gondolnunk a ház alaprajzát és a helyiségek funkcióját.

Amikor megvettük a házat, minél előbb neki akartunk látni a felújításnak, így el is kezdtünk vakolatot verni, ami mindenképpen szükséges, és remekül levezeti a stresszt (mintegy 5-10 percig, onnantól kezdve inkább kitartó gyúrásnak hat). Szóval nekiugrottunk, azzal a gondolattal, hogy majd alakulnak az elképzeléseink. Alakultak is, csak közben bekerült jó pár köbméter beton a házba, ami nem elég alapos tervezés esetén még gondot jelenthet.

Nincs egy nagy brigádunk, akik folyamatosan dolgoznának a házon, ezért elég lassan haladnak a dolgok. Építészünk nincs (néha kérünk tanácsot), de van egy kivitelezőnk. A munka a saját elképzeléseink alapján zajlik, miközben sokat olvasunk és egyeztetünk a különféle szakemberekkel. Ennek a lassú előrehaladásnak a pozitív oldala, hogy tudunk útközben is variálni.

A munkálatok kezdete óta eltelt bő fél évben kikristályosodott, hogyan működik jól a tervezgetés, és arra is rájöttünk, hogyan kellett volna csinálni a kezdetektől fogva. Ha itthon vagyunk, olvasgatunk és tervezgetünk, ha pedig elmegyünk a házhoz, dolgozunk, és a gyakorlatban, a valós térben is teszteljük a terveket.

Néhány tipp az átalakításhoz az eddigi tapasztalataink alapján:

Tervezni, tervezni, tervezni!

Minden, de minden sokkal egyszerűbb, ha nagyon alaposan végiggondoljuk a szokásainkat, tárgyainkat, bútorainkat, a mindenféle lehetséges és lehetetlen szituációkat, és pontos, berendezett (!) alaprajzzal vágunk neki a felújításnak/átalakításnak. Ajánlás, nem reklám: az Otthonkommandó lakberendezős tanfolyamai és Krivarics Ditta házfelújítós könyve sokat segítettek a tervezésben (és még az ízlésünk is hasonló).

Ne hagyd magad siettetni!

Általában a szakikat kell noszogatni, ezért ha végre ott vannak, az ember ki akarja használni a helyzetet. De nem szabad abba a hibába esni, hogy elkapkodott döntést hozunk, mert "most vannak itt, most kell megcsinálni". Amikor a kisházban a leendő fürdőszobához rakták le a csatornát, még nem volt meg a végleges alaprajz a fejünkben, de helyben, gyorsan kellett dönteni - legalábbis akkor úgy tűnt. Pedig nem kellett volna. Lerakták a csatornát, már beton is van rajta, de nemrég leültünk, hogy áttervezzük, mert a gyakorlatban nem működne. Szerencsére tudunk úgy variálni, hogy nem kell betont törni, de akár ez is lehetett volna a vége.

Neked kell döntened.

A szakik konkrét elképzelések mentén tudnak hatékonyan dolgozni, ezért neked kell kitalálnod és pontosan megmondanod, mit szeretnél. Utána kell nézni mindennek és végig kell gondolni mindent a villanykapcsolóktól a fűtési rendszereken át az ablaküvegezésig. A szakik sokszor a nekik legegyszerűbb megoldást javasolják, ami nem biztos, hogy a te igényeidnek megfelel, műszakilag a legjobb, a költségekről nem is beszélve. Nem fogják helyetted kitalálni, hol legyenek a villanykapcsolók és a lámpák, lemérni a vécé és a mosdó közti távolságot, vagy azt, hogy le tudsz-e guggolni és ki tudod-e venni a ruhát a mosógépből. A fűtési rendszerünknél például a gépésztervező, a gázszerelő és a kivitelező mind más elképzeléssel állt elő...de dönteni kell.

Modellezz!

Nehéz elképzelni, hogy néz majd ki a leendő vécé-fürdő-mosókonyha-előszoba falakkal elválasztva, ha egyelőre egyetlen nagy gödör az egész helyiség. Sokat segít, ha a falak, funkciók fel vannak rajzolva a padlóra, ki vannak jelölve, akár tényleges bútorokkal is. 

Először is le kell szögeznünk: ez a terv az éppen aktuális állapotot mutatja. Mióta elkezdtük ennek a posztnak a megírását, már több alkalommal is módosult a tervezett alaprajz, a funkciók elosztása - nem is beszélve arról, hogy mi minden változott, mióta elkezdtük az egész tervezgetést, még hónapokkal a tényleges adásvétel előtt.

A második bejegyzésben látható eredeti alaprajzhoz, illetve funkciókhoz képest így fog változni a ház.

Eredeti alaprajz:

alaprajz.png

Új alaprajz:

uj_alaprajz.png

A bontásokat pirossal, az új falakat zölddel jelöltük. A bontásoknál csak három ajtót kell ténylegesen kivésni, amúgy meglévő vakablakok vagy befalazott ablakok és ajtók megnyitását jelentik. 

A falakat tologatni nem lehet, a boltívek miatt itt nincsenek közfalak, de újakat fel tudunk húzni.

Két különálló lakrészt alakítunk ki, azért vannak duplán a funkciók. A nagyházban a bontások célja, hogy több fényt engedjünk be a helyiségekbe, és hogy belül átjárható legyen a ház. A régi parasztházaknak megfelelően a miénk is olyan, hogy a tornácról nyílnak a szobák és egyéb helyiségek. A tornácot nem akarjuk lezárni, de nem is szeretnénk télen pizsamában a hideg tornácon rohangálni.

Van néhány dolog, ami talán magyarázatra szorul a funkciók és az átjárók tekintetében:

  • A kisház azért lesz körbejárható, mert a szoba és a konyha között már volt egy ajtónyílás, amit befalaztak, így ez adott volt, de kellett még egy ajtó, hogy az étkezőből is át lehessen menni a konyhába. Plusz ha valaki ott alszik a nappaliban, nem kell átmásznia a szobán, ha éjjel kimenne vécére. 
  • A nagyházban azért kell kialakítani közös bejárati részt a két szobához, mert a kisszoba bejáratát nem lehet megnagyobbítani (arra épül rá a kémény, ami a falban fut), és az új aljzattal kb. 150 cm magas lenne az ajtó. Itt a bontás annyit jelent, hogy lebontjuk a régi, csúnya csempékből rakott cserépkályhát, ami mögött ott van a régi ajtó befalazva, gyakorlatilag csak ki kell lökni a helyéről.20180605_160314.jpg
  • A nappaliban a padlásfeljáró helyén egy lépcső lesz, ami a tetőtérben kialakítandó dolgozóhoz vezet. Onnan lehet majd elérni a padlás többi részét is.
  • A leendő konyha alatt van a pince, ami csak félig van a föld alatt, ezért a felette lévő helyiségben a padló jelenleg 1 méterrel magasabban van, mint a ház többi részén. Ezt elbontjuk, csak egy vízóraakna marad a helyén.pano_20181023_100433.jpg

Ez tehát a tervek jelenlegi állása. Ha valami új információ, szempont vagy probléma kerül napvilágra, nem esünk kétségbe: újratervezünk, igazodunk, megoldjuk!

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://400eveshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2314239271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konyvtaroslany 2018.11.13. 22:56:18

Lakószoba mellé vizesblokkot? Fürdőszobát és vécét?!? Hogy fog ott aludni valaki, ha félóránként dübörögve lehúzzák a klozetot, vagy döbög a kábda/zuhanytálcába a víz? Ráadásul a mosókonyha is ott van, hadd járjon vitustáncot egy fal mögött a mosógép, miközben megy a centrifuga-program. Hááát, én inkább minél távolabb helyezném.

clemens 2018.11.14. 06:51:41

Olvasd el az írásodat egy kívülálló szemével!
Milyen érdekességet, új információt, vélsz felfedezni benne?
Mert számomra tök érdektelen a házad alaprajza, meg hogy ki, milyen sebességgel csinálja.

kávé23 2018.11.14. 08:24:06

Engem érdekel az alaprajz, azért (is) olvasok házfelújításról szóló blogot.

_nikk_ 2018.11.14. 09:14:55

@Konyvtaroslany: 50centis falak mellett nem hinnem, hogy annyira zavaro lehet. Mi peldaul nem szoktunk akkor mosni, amikor valaki alszik (éjjel), es felorankent wcre jarni.

j.a.r.v.i.s 2018.11.14. 10:18:51

@Konyvtaroslany: régen úgy volt, kert végébe a szarószék meg a dézsa, igaz akkor még vizesblokk se volt.

2018.11.14. 15:59:27

@Konyvtaroslany: Ne egy 10 cm vastagságú téglafalból indulj ki.

2018.11.14. 16:00:27

@clemens: Bal lábbal keltél?

Diétás 2018.11.14. 18:05:03

Nem látok a konyha mellett kamrát. A tárolást hogyan oldjátok meg?

400eveshaz 2018.11.15. 10:04:25

@Diétás: Valóban, a konyha terét nem akartuk tovább szabdalni, hogy ott alakítsunk ki kamrát. A konyhában sok minden elfér, elsősorban a száraz élelmiszerek, a lekvár-befőtt-szörp-sör-bor-zöldség-gyümölcs tárolását pedig a volt istállóba szervezzük ki. A pince ilyen szempontból hiányozni fog, de szóba jöhet épített pince és a zöldség-gyümölcs elvermelése is, jópofa megoldásokat láttunk.

Diétás 2018.11.27. 18:10:01

Oké, érthető. A másik, ami érdekel, az a kert kapcsolata a házzal. Bár gondolom, az későbbi poszt lesz.

400eveshaz 2018.12.06. 11:10:21

@Diétás: Igen, majd arról is írunk. Itt egy vázlat a telekről és a házról: ibb.co/5WzQFx7

Barnával kiemelve a ház, a zöld részek pedig jobbról balra haladva az előkert, az udvar és a kert. A kép teteje északnak van tájolva.

Diétás 2018.12.28. 11:26:12

@400eveshaz: Ebből sok érdekeset ki tudtok hozni. Kíváncsi vagyok.

rgs 2019.01.14. 08:21:47

"Építészünk nincs" - alapvető hiba. Az ő dolga lenne (ha jól végzi a munkáját) pl. hogy utólag ne kelljen betont törni. Meg hogy hozzáférjetek a mosógéphez. Ti mindennap használni akarjátok majd a házat. A szakik záros időn belül el akarják végezni a munkájukat. A két fél közötti kompromisszumok egy része az építészre tartozik. (És a műszaki ellenőrre.) Ekkora munkánál jóval a kezdetek előtt le kell ülni vele és mindent alaposan átbeszélni.

rgs 2019.01.14. 08:24:12

@rgs: Mindemellett nagyon szurkolok Nektek! Szép háznak ígérkezik.